Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. Powered By GSpeech

Vékony a testalkata, hosszú szőke haját félhosszúra váltotta, mosolygós zöld szemében néha megcsillan valami különös, furcsa mélység. Ír, nehéz témákat boncolgat, a bőröd alá hatol vele, megérint. Olvasni akarod újra és újra. Még akkor is, ha fájdalmas. Interjú Bucsi Mariann novellistával, a Nők elleni erőszak világnapja alkalmából.

 A mai napon több helyen megjelent a Házassági évforduló című novellád, mely pillanatkép egy bántalmazó házasságról. Miért tartottad fontosnak épp ezt a témát feldolgozni a novelláidban? Úgy érzed, hogy nem kap elég figyelmet, elég hangsúlyt a társadalom részéről?  Amíg világszinten évente közel 50.000 nő lesz családon belüli erőszak halálos áldozata és csak Magyarországon a tavalyi évben 58 nőt öltek meg; 1464 nőt bántalmaztak, és több mint 200 nőt erőszakoltak meg – és hangsúlyozom ezek csak azok az esetek, ahol eljárás is történt - úgy gondolom, nagyon is van mit tennünk! Sok esetben az áldozatok feljelentést sem tesznek és segítséget sem kérnek.Hadd szögezzem le az elején, hogy az írásaim egyaránt szólnak a gyermekek, nők sérelmére elkövetett és a párkapcsolati/kapcsolati abúzusról. A bántalmazó viselkedés célpontja nem csak a nők köre. Az, hogy most a bántalmazást elszenvedett nőkért emelem fel a hangom, annak a Nők elleni erőszak világnapja az apropója. 

A problémával kapcsolatos jogalkotás és jogalkalmazás nagyon-nagyon fontos. Emellett azonban egyénileg is vállalhatunk mind részt, mind pedig felelősséget annak tekintetében, hogy változás történjen. Erősen hiszek abban, hogy mindenki egyéni szinten is tehet valamit. Megváltoztatni azt tudjuk, amit előbb elfogadunk. Jelen esetben azt kell tudatosítani és elfogadni, hogy ez a probléma igenis létezik. Sajnos sokan még azok sem ismerik fel, hogy bántalmazást szenvednek el, akikkel történik.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy többek közt az alábbiak is bántalmazó viselkedések: Gorombán bánnak velünk négyszemközt, vagy mások előtt. Bagatellizálják a sikereinket. Levegőnek néznek minket. A „kizárólag a mi érdekünkben” történő anyagi kontroll és/vagy szabadság korlátozás, pl. a párom nem enged el valahova, mert „félt”. Az érzelmi zsarolások, az agresszió különböző formái, és a felsorolás ezzel még messze nem teljes. Gyakran a tüneteket sem ismerjük fel: a beszűkült élet, a barátok elvesztése, az összezavarodottság, a teljes kifáradás érzése és így tovább. Amíg tartja magát az a társadalmi hozzáállás, mint például: A család belügyeibe nem avatkozunk.

A nő köténye mindent eltakar. Az asszonynak meg kell tanulnia tűrni, és így tovább, addig ezzel a hozzáállással tulajdonképpen a bántalmazók kezére játszunk. Hiszek abban, hogy a tudás és az összefogás elősegítheti a változást.Az írásaim – amelyek egy-egy pillanatképet mutatnak a jelenségről - amellett, hogy közel hozzák a témát, a feldolgozásban is adnak támogatást. Vannak novelláim, amelyeket már használnak terápiában.

A célom a figyelemfelhívás mellett az is, hogy a majd megjelenő könyvem teljes bevételét átadjam egy olyan szervezetnek, amely a bántalmazottaknak nyújtott valós segítségadással foglalkozik.Az érezhető, nagyon erős benned a tenni akarás. Ne haragudj, de meg kell kérdeznem, hogy mi motivál? Személyes érintettségem is van a témában – súlyos és hosszú ideig tartó gyerekkori abúzus. Belülről ismerem a bántalmazás jelenségét, annak minden körülményével együtt. Pontosan tudom, milyen érzés belülről hallani a saját csontod reccsenését, ahogy eltörik. Tudom, milyen érzés, amikor a szomszéd inkább becsukja az ablakot és felhangosítja a tévét, hogy ne hallja a bántalmazást.

Tudom milyen érzés az, amikor az emberek elfordítják a fejüket és inkább nem hallják meg a kiáltásaidat és teljesen magadra hagyatott vagy a problémával. Én ezen szeretnék változtatni. Azzal is pontosan tisztában vagyok, hogy milyen hosszú az út a felépülésig. Akikkel ilyesmi történik, azoknak a két legerősebb érzelme a félelem és a szégyen. Ez a két legmérgezőbb érzelem egyébként. Szeretném, hogyha azok, akik ilyen helyzetben vannak, tudnák, hogy nincsenek egyedül! Hogy nem ők a hibásak, hogy nem nekik kell(ene) szégyellni magukat. Hogy van kiút. Még, ha iszonyú nehéz is.

A családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás, a nemi erőszak mind-mind olyan témák, amelyekről csak nagyon kevesen és nagyon nehezen beszélnek. Ezeket szívesen seperjük a szőnyeg alá. Én felhajtom a szőnyeget. Bizonyos írásaimat kimondottan szemfelnyitogatónak szánom. Van, hogy tabukat döngetek, van, amikor csak finoman karcolgatom a felszínt, van, hogy tükröt mutatok.

Hiszek abban, hogy az írásaim segítenek rádöbbenteni az embereket a változtatás sürgősségére. Hiszek abban, hogy képes vagyok úgy közel hozni ezeket a témákat, hogy az megérintse az embereket, hogy ne fordítsák el a fejüket, tájékozódjanak, és adott esetben nyújtsanak segítő kezet. Ugyanakkor szeretném a különféle társadalmi- és civil szervezeteket arra sarkallni, hogy foglalkozzanak minél alaposabban ezekkel a témákkal. Hadd idézzem az ilyen témájú novelláimról Pelesz Alexandra írónőt: „Mariann olyan megrendítő módon ír a különböző bántalmazásokról, hogy az olvasónak szó szerint elakad a lélegzete, a fájdalom és az együttérzés elszorítja a torkát, és legszívesebben üvöltve kiáltaná a világba: Segítsünk már az áldozatoknak!”Ezt szeretném.

Személyesen is támogatod a bántalmazott nőket, gyerekeket?  Természetesen igen. Saját tapasztalatom alapján és a szerzett tudásom által, lelki támogatást épp úgy nyújtok, mint tanácsot, ötleteket és más segítséget az adott helyzetből való kilépéshez, megoldáshoz.

Minden novelládban érzékeny témákat érintesz?  Van egy kötetnyi írásom, amely leginkább az abúzus témakörét dolgozza fel. Ezen kívül van még három kötetem készen. Ezekben megtalálhatóak a hétköznapi konfliktusok, élethelyzetek, bűnök és a belső vívódások épp úgy, mint a szép szerelmes történetek - hozzáteszem, a magam stílusában. Van egy finoman erotikus, nyelvi játékos gyűjteményem is, amely az ABC betűivel készült rövid írásokat tartalmaz és minden kis szösszenetben minden szó alliterál.Hol találkozhatunk a novelláiddal? Novelláim jelenleg különböző alkotói oldalakon és még sok hasonló közösségi oldalon megtalálhatóak. Ilyen például mentorom, - akinek nagyon sokat köszönhetek - a 23 kötetes költő és író, Pethes Mária KONTRASZT független irodalmi és művészeti folyóirata, valamint a Pesti mesék, vagy a MIR – TUS.Van egy saját weboldalam, ahol szintén olvasható tőlem néhány írás – mindegyik témakörömben – amolyan ízelítő gyanánt.Díjazták novelláimat már alkotói pályázatokon is, így pár írásom megtalálható lesz különböző antológiákban.A köteteim kiadása kapcsán jelenleg is tárgyalásokat folytatok könyvkiadókkal.

Mivel a téma számomra nagyon fontos és azt szeretném, ha minél több emberhez juthatna el, lényeges hogy gondos, hozzáértő kezekre bízzam a kézirataimat.  www.bucsimariann.hu

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hivatalos lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  9 - Ferencváros újság

  A Ferencváros újság, új nevén a "9" a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech